به گزارش خبرنگار مهر، امیرحسین دوایی صبح امروز شنبه در نشست خبری اهداف ایجاد کریدور فناوری اطلاعات و ارتباطات در کشور و نحوه حمایت از شرکتهای نوپا و دانش بنیان در این حوزه را تشریح کرد.
وی با اشاره به تعریف اقتصاد مقاومتی مطابق با منویات مقام معظم رهبری گفت: ایجاد کریدور فناوری اطلاعات و ارتباطات یکی از ۶ پروژه ای است که در وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در راستای اقتصاد مقاومتی تعریف شده و هم اکنون فاز مطالعاتی آن انجام و برای اجرا آماده می شود.
دوایی با بیان اینکه بررسی ها از آمار اختراعات ثبت شده در جهان نشان می دهد که این اختراعات با قدرت اقتصادی کشورها رابطه مستقیم دارد، اضافه کرد: وضعیت دانش و فناوری به پهنه های جغرافیایی مربوط است و کشورهایی مانند امریکا، کشورهای اروپایی، کره و چین که در تولید فناوری اطلاعات استعداد بیشتری دارند، به رشد اقتصادی قابل توجهی نیز رسیده اند.
معاون نوآوری وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات به نقش کریدورها و مناطق ویژه فناوری در آسیا اشاره کرد و ادامه داد: این مناطق با توان بالایی در طول زمان برای جذب نیروهای خلاق، بیشترین ارزش اقتصادی را تولید می کنند. در همین حال کمک به توسعه اقتصادی و اجتماعی، کمک به شکل گیری محیط زندگی با کیفیت، کمک به ایجاد محیط اجتماعی، کمک به ایجاد و توسعه خوشه های فناوری و رشد متوازن و اشتغال زایی از جمله اهداف ایجاد مناطق ویژه علم و فناوری است.
وی تصریح کرد: منشور کریدور فاوا با هدف جایگزینی درآمد فناوری اطلاعات با درآمد نفتی تدوین شده و در انتظار جذب سرمایه گذاری داخلی و خارجی در این پروژه هستیم.
بسیج ۶ بخش وزارت ارتباطات برای کریدور فناوری
وی در مورد جزئیات راه اندازی کریدور فناوری اطلاعات و ارتباطات گفت: فاز مطالعاتی ایجاد کریدور فاوا با رویکرد چندپهنه ای و منطقه تجاری به اتمام رسیده و هم اکنون این کریدور در تهران و البرز در حال شکل گیری است. البته قرار است خدمات آن منحصر به تهران و البرز نباشد و باید به کل کشور تعمیم داده شود.
دوایی با بیان اینکه پیش از این نیز راه اندازی ۵ کریدور فاوای استانی از جمله در استانهای مشهد، آذربایجان، یزد و اصفهان مصوب شده بود خاطرنشان کرد: با وجود مصوبات قانونی، اما این ظرفیت هنوز محقق نشده است. با اینحال کریدور تهران ششمین کریدور فاوای کشور خواهد بود.
معاون وزیر ارتباطات از اختصاص ظرفیتهای ۶ بخش در وزارت ارتباطات به این کریدور خبر داد و گفت: کریدور فاوا در منطقه ویژه اقتصادی پیام با ۱۰ هزار هکتار که ۳۶۰۰ هکتار از آن آماده نقش آفرینی در این راستا است، ایجاد خواهد شد تا با جذب سرمایه گذاری خارجی، شهرک صنعتی ICT با رویکرد دانش بنیان در این منطقه شکل گیرد. در این زمینه از مشاور بین المللی از کشور سنگاپور کمک گرفته ایم.
وی ادامه داد: بخش دیگری که برای کریدور فاوا درنظر گرفته ایم پارک فناوری فاوا در کیلومتر ۱۹ کرج تحت تملک وزارت ارتباطات است و برنامه آن ایجاد تجهیزات برای تولید اپلیکیشن خواهد بود. در همین حال بخش سوم، پژوهشکده های مخابرات، فضایی و سامانه های حمل و نقل فضایی هستند که مسئولیت پژوهشی کریدور فاوا را عهده دار خواهند بود. بخش چهارم نیز سایت بومهن است که نقش پشتیبان مجرای ارتباط اینترنتی کشور را برعهده دارد.
دوایی از پست بانک به عنوان بانک تخصصی حوزه ICT در جهت حمایت از شرکتهای دانش بنیان و نیز دانشکده پست و مخابرات برای تربیت نیروی انسانی به عنوان دو بخش دیگر کریدور فاوا نام برد.
گردش مالی هزار میلیارد تومانی شرکتهای حاضر در شهرک علمی تحقیقاتی اصفهان
معاون وزیر ارتباطات تجربه پارک های علم و فناوری که بر مبنای اصول درست در کشور شکل گرفته اند را موفق ارزیابی کرد و گفت: برای مثال برخی شرکتهای شهرک علمی تحقیقاتی اصفهان به عنوان نمونه موفق پارک های علم و فناوری، حدود یکهزار میلیارد تومان گردش مالی دارند. اما اینکه متاسفانه در هر استان بدون طرح تجاری و درنظرگرفتن ظرفیتهای آن، با مصوبات سفر استانی، یک پارک علم و فناوری ایجاد شد، اشتباه بود.
گردش اقتصادی ۲۰ هزار میلیارد تومانی موبایل در ایران
دوایی با اشاره به لزوم الگوگیری از تجربیات موفق کریدورهایی فناوری و کسب و کارهای موفق دنیا گفت: پیش بینی ها از ایجاد فضای نوآوری در کشور از افزایش خدمات مبتنی بر دیتا و باندپهن حکایت دارد به نحوی که بررسی ها نشان می دهد که کسب و کارهای اپراتورهای موبایل به سمت جابجایی دیتا به جای صوت در حرکت است.
وی گفت: گردش اقتصادی سالانه اپراتورهای موبایل در کشور ۲۰ هزار میلیارد تومان برآورد می شود که انتقال مکالمه و پیامک حدود سه چهارم این رقم را دربرمی گیرد. با این حال پیش بینی شده که تا سال ۱۳۹۹ حجم بازار موبایل در ایران بیش از ۳ برابر رقم فعلی شود و به ۶۷ هزار میلیارد تومان برسد که از این رقم، حدود ۳۰ درصد آن به مکالمه و پیامک اختصاص یابد و مابقی آن سهم دیتای موبایل و باندپهن ثابت باشد.
معاون وزیر ارتباطات گفت: پیش بینی ها در حوزه اینترنت اشیا نشان می دهد که تا ۱۰ سال آینده، حجم بازار دنیا از این فناوری به ۱۱ هزار میلیارد می رسد و ما نیز در دولت باید به این بحث توجه جدی داشته باشیم.
اپلیکیشن ایرانی در جمع ۱۰ اپلیکیشن برتر اپل استور
وی از تولید ۱۲۰ هزار اپلیکیشن موبایلی در کشور خبر داد و گفت: اگرچه تمامی این اپلیکیشن های ارزش اقتصادی بالایی نداشته اند اما اپلیکیشن هایی نیز بوده اند که توانسته اند موفقیتهای بسیاری کسب کنند. حتی یکی از اپلیکیشن های ایرانی به مدت طولانی، در رده ۱۰ اپلیکیشن برتر اپ استور اپل قرار داشت.
ظرفیت شبکه داخلی ۶.۵ برابر شد
معاون وزیر ارتباطات با اشاره به اتفاقات توسعه فناوری اطلاعات در کشور طی ۳ سال اخیر از افزایش ۶.۵ برابری ظرفیت شبکه پهنای باند داخل خبر داد و گفت: ظرفیت شبکه داده در راستای تقویت شبکه ملی اطلاعات به ۴ ترابیت بر ثانیه رسیده است که این ظرفیت باید به سمت تولید ثروت برود. در همین حال راه اندازی ۴ مرکز تبادل ترافیک اطلاعات در تهران، شیراز، مشهد و تبریز، نقطه امیدی برای افزایش ترافیک ارتباطی داخلی و کاهش هزینه های خدمات دهندگان خواهد بود. همچنین قرار است به زودی پنجمین مرکز تبادل ترافیک داده در چابهار با رویکرد بین المللی ایجاد شود.
وی با بیان اینکه این مراکز امکان اتصال دیتاسنترهای داخلی را با هدف ترافیک رایگان اطلاعات فراهم می کند، اضافه کرد: در همین حال اپراتورهای موبایل نیز با اتصال به این مراکز، از تخفیف ویژه برخوردار خواهند شد. مجموع اینها صرفه اقتصادی برای بخش خصوصی به همراه خواهد داشت تا دیتاسنترهای استانی ایجاد کنند.
تخصیص ۱۰۸ میلیارد تومان وام به شرکتهای فناوری
دوایی با اشاره به عملکرد وزارت ارتباطات در راستای اعطای تسهیلات از محل وام وجوه اداره شده به شرکتهای فناور این حوزه گفت: تا امروز حدود ۲۱۶ شرکت از این وام بهره مند شده و ۱۰۸ میلیارد تومان تسهیلات به آنها پرداخت شده است. بیشترین سود و کارمزد نیز مربوط به سرمایه در گردش با ۱۷ درصد و کمترین مربوط به تحقیق و توسعه با ۱۲ درصد بوده است.
وی با بیان اینکه در گذشته دایره اعطای وام وجوه اداره شده را به سازندگان بازی های رایانه ای توسعه دادیم اضافه کرد: هم اکنون نیز این وام برای تسهیلات کمتر از ۲۰۰ میلیون تومان از طریق کارگروههای استانی به ۷۵ شرکت استانی تخصیص یافت. همچنین ۶ میلیارد تومان اعتبار برای سرمایه گذاری در تاسیس شتاب دهنده های کسب و کار در تمامی استانها در نظر گرفته شده است.
دوایی ادامه داد: وام قرض الحسنه نیز از محل صندوق کارآفرینی امید با کارمزد ۴ درصد به شرکتهایی که در شتاب دهنده های کسب و کار حضور دارند تعلق می گیرد. شرکتهای حاضر در مراکز رشد سراسر کشور و شرکتهایی که در تولید اپلیکیشن ایمن و محتوای چند رسانه ای و ارتقای محتوای شبکه ملی فعال هستند مشمول این تسهیلات خواهند شد.
نحوه ارزیابی شرکتهای فاوا برای تخصیص وام
معاون وزیر ارتباطات در مورد عملکرد کمیته وام وجوه اداره شده این وزارتخانه و نحوه تخصیص وام به شرکتهای فاوا که مورد انتقاد بسیاری از فعالان این حوزه قرار دارد، گفت: مرحله نهایی ارزیابی طرح ها به لحاظ قانونی با تایید وزیر ارتباطات خواهد بود اما مراحل اولیه ارزیابی ها، توسط کارگروههای استانی و کمیته های مشورتی صورت می گیرد.
وی با بیان اینکه انتقاد از عملکرد کمیته وام وجوه اداره شده به این دوره مربوط نمی شود و مربوط به ۲.۵ سال پیش است تاکید کرد: در دوره های گذشته کمیته مشورتی با حضور بخش خصوصی برای اعطای تسهیلات شکل گرفته بود که فرآیند آن با انتقاداتی همراه بوده است. اما در این دوره تسهیلات متناسب با توان اقتصادی و سطح شرکتها به آنها تعلق می گیرد.
نظر شما